Antwerpse praktijktesten: Structurele discriminatie rond afkomst en leeftijd op Antwerpse arbeidsmarkt
Artikel gepubliceerd in Knack (25 mei 2021)
Het onderzoeksteam van de UGent onder leiding van professor Stijn Baert dat praktijktesten uitvoerde op de Antwerpse arbeidsmarkt, heeft structurele discriminatie vastgesteld op basis van etnische afkomst en leeftijd. Er werd geen discriminatie vastgesteld op basis van seksuele geaardheid of gender. Met de resultaten in de hand zal de stad Antwerpen nu werk maken van een “verbeterplan”, in samenwerking met stakeholders zoals minderheidsgroeperingen, werkgevers- en werknemersorganisaties en sectorfederaties.
Huurdiscriminatie bij Marokkaanse Belgen bijna verdubbeld sinds lockdown
Artikel gepubliceerd in De Morgen (15 oktober 2020)
De discriminatie bij Marokkaans-Belgische kandidaat-huurders is sinds de lockdown bijna verdubbeld. Die onrustwekkende vaststelling deden Pieter-Paul Verhaeghe en Abel Ghekiere, twee professoren van de vakgroep Sociologie van de Vrije Universiteit Brussel in een onderzoek naar etnische discriminatie op de huurwoningmarkt.
Trainingen tegen arbeidsmarktdiscriminatie
Artikel gepubliceerd op Apache (23 september 2020)
Aan de universiteiten van Gent en Brussel worden trainingstools ontwikkeld om werkgevers te wapenen tegen onbedoeld of onbewust handelen dat etnische ongelijkheid of discriminatie in de hand werkt. Europese cijfers tonen de urgentie: nergens elders dan in België zijn minder mensen met een niet-EU-nationaliteit aan de slag. Een stevig handhavingsbeleid is echter nodig voor wie de racisme- en antidiscriminatiewetgeving blijft overtreden.
Lees meer: https://www.apache.be/2020/09/23/trainingen-tegen-arbeidsmarktdiscriminatie/?sh=d3f4196ad4fe122828708-997090934 © Apache
Strijd tegen discriminatie op woning- en arbeidsmarkt is “kaas met grote gaten”: waar blijven Vlaamse praktijktesten?
Opiniestuk Prof. Pieter-Paul Verhaeghe – gepubliceerd op vrtNWS (11 juni 2020)
Om discriminatie op de woning- en arbeidsmarkt de wereld uit te helpen, is meer nodig dan de weliswaar lovenswaardige, maar lokale initiatieven, vindt Pieter-Paul Verhaeghe, professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Nu is die strijd in Vlaanderen “een kaas met grote gaten”, en kijkt hij naar de Vlaamse regering om dit gecoördineerd aan te pakken.
Talrijke academische studies tonen telkens weer opnieuw aan dat ouderen, etnische minderheden, vrouwen en personen met een beperking systematisch gediscrimineerd worden op de woning- en/of arbeidsmarkt. Het probleem van discriminatie is intussen in al zijn gradaties en nuances uitvoerig in kaart gebracht. Het wordt tijd om er ook daadwerkelijk …
Lees hier het volledige opiniestuk: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/10/waar-blijven-de-praktijktesten-van-vlaanderen/
Wie praktijktesten nu nog weigert, legt zich neer bij discriminatie
Opiniestuk Prof. Stijn Baert – gepubliceerd op vrtNWS (10 juni 2020)
Afgelopen zondag kwamen 10.000 mensen op straat om etnische discriminatie aan te klagen. Arbeidseconoom Stijn Baert geeft hen inhoudelijk gelijk. Zijn onderzoek toont immers dat een sollicitant met een vreemde naam effectief minder kansen op een baan heeft. En hij verwacht geen …
Lees hier het volledige opiniestuk: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/09/praktijktesten
‘Ook in België moeten we bondgenoten zijn in de strijd tegen racisme’
Opiniestuk Prof. Pieter-Paul Verhaeghe – gepubliceerd in Knack (6 juni 2020)
De dood van de George Floyd is afschuwelijk. Ze is een brutaal geval van institutioneel racisme en past niet in een democratische rechtsstaat. We moeten daarom allen bondgenoten zijn in de strijd tegen racisme, niet enkel in de Verenigde Staten, maar ook in België.
De meest recente cijfers tonen aan dat Afro-Amerikanen bijna drie keer meer kans maken om door de politie te worden doodgeschoten dan witte Amerikanen. Ze belanden …
Lees hier het volledige opiniestuk: https://www.knack.be/nieuws/belgie/ook-in-belgie-moeten-we-bondgenoten-zijn-in-de-strijd-tegen-racisme/article-opinion-1606527.html